Γνωστή συνταγή, τίποτα το καινούριο... κλασσική ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά. Μόνο που πάντα την έφτιαχνα με το μάτι, στο περίπου, δεν είχα ποτέ ξεκάθαρα στο μυαλό μου τις αναλογίες. Ρώτησα λοιπόν τη γιαγιά μου.
- Εύκολο είναι παιδάκι μου! Να το θυμάσαι με το "δύο":
200 γρ ταραμάς
x 2 μεγάλα λεμόνια (το χυμό)
= 400 γρ ψίχα ψωμιού
πολλαπλασιάζουμε πάλι x 2
= 800 ml για το λάδι
Απλά μαθηματικά δηλαδή!
Το λάδι τώρα εμένα πολύ μου φάνηκε, αλλά σιγά μην κάνει η γιαγιά οικονομία στο λάδι! Το "σήκωσε" πάντως όλο.
- Ε, ότι θα μου έδινες μαθηματικό τύπο για να γράψω συνταγή για ταραμοσαλάτα γιαγιά... αυτό δεν το περίμενα!
- Αχ παιδάκι μου... εγώ ήμουνε καλή μαθήτρια, τά' παιρνα τα γράμματα! Άμα ήμουνε τώρα νέα, μαθηματικός θα γινόμουνε! Αλλά... άλλα τα χρόνια τα δικά μας...
Άνιθο ψιλοκομμένο και ζουμί κρεμμυδιού λίγες σταγόνες προαιρετικά και εκτός τύπου.
- Στο γουδί γιαγιά;
- Τί λες παιδάκι μου που θα μας βγεί το χέρι... σήμερα έχουμε ευκολίες!
Στο μίξερ λοιπόν ο ταραμάς και το ψωμί μουσκεμένο και καλοστυμμένο, ανοίγουμε το μίξερ να δουλεύει και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταλιά-σταλιά μιά λάδι και μιά λεμόνι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μέχρι να συμβεί αυτό, το μείγμα ασπρίζει και δένει σαν τη μιαγιονέζα και σπάει η αρμύρα.
Καλή Σαρακοστή!
- Εύκολο είναι παιδάκι μου! Να το θυμάσαι με το "δύο":
200 γρ ταραμάς
x 2 μεγάλα λεμόνια (το χυμό)
= 400 γρ ψίχα ψωμιού
πολλαπλασιάζουμε πάλι x 2
= 800 ml για το λάδι
Απλά μαθηματικά δηλαδή!
Το λάδι τώρα εμένα πολύ μου φάνηκε, αλλά σιγά μην κάνει η γιαγιά οικονομία στο λάδι! Το "σήκωσε" πάντως όλο.
- Ε, ότι θα μου έδινες μαθηματικό τύπο για να γράψω συνταγή για ταραμοσαλάτα γιαγιά... αυτό δεν το περίμενα!
- Αχ παιδάκι μου... εγώ ήμουνε καλή μαθήτρια, τά' παιρνα τα γράμματα! Άμα ήμουνε τώρα νέα, μαθηματικός θα γινόμουνε! Αλλά... άλλα τα χρόνια τα δικά μας...
Άνιθο ψιλοκομμένο και ζουμί κρεμμυδιού λίγες σταγόνες προαιρετικά και εκτός τύπου.
- Στο γουδί γιαγιά;
- Τί λες παιδάκι μου που θα μας βγεί το χέρι... σήμερα έχουμε ευκολίες!
Στο μίξερ λοιπόν ο ταραμάς και το ψωμί μουσκεμένο και καλοστυμμένο, ανοίγουμε το μίξερ να δουλεύει και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταλιά-σταλιά μιά λάδι και μιά λεμόνι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μέχρι να συμβεί αυτό, το μείγμα ασπρίζει και δένει σαν τη μιαγιονέζα και σπάει η αρμύρα.
Καλή Σαρακοστή!
Σχόλια